G-6M55F7J2RH

1.      A – Het begint met een simpele stap: in Actie komen!
Het maakt niet uit waar je begint, of het nu een rommelig bureau is of een chaotische keukenlade. Door simpelweg te beginnen, zet je de eerste stap op weg naar een opgeruimder en georganiseerder leven.

2.      B – Maak gebruik van Bewaarbakken en dozen.
Je hoeft niet direct naar de winkel, kijk eerst eens in je huis wat je al hebt (denk bijvoorbeeld aan schoenendozen, mandjes, diepvriesbakjes etc). Opbergbakken en dozen helpen bij het organiseren van je spullen. Niet alleen zorgen ze ervoor dat je gemakkelijk kunt vinden wat je zoekt, maar ze geven ook een opgeruimde uitstraling aan elke ruimte. Daarbij bieden ze ook nog bescherming aan je spullen tegen stof, vocht en beschadiging. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, vormen en materialen, waardoor je ze kunt aanpassen aan elke ruimte en aan de items die je wilt opbergen.

3.      C- Checklist.
Maak een lijstje van de ruimtes en plekken die je graag wilt aanpakken en vink ze één voor één af terwijl je ze opruimt. Het zien van je voortgang zal je niet alleen een gevoel van voldoening geven, maar het zal je ook gemotiveerd houden om door te gaan.

4.      D- Doneren.
Als je spullen hebt die je niet meer gebruikt maar nog in goede staat zijn, doneer ze aan een goed doel of breng ze naar een tweedehandswinkel. Zo maak je er nog iemand anders blij mee. Neem regelmatig de tijd om te evalueren welke spullen je hebt en of je ze echt nodig hebt en gebruikt. Door bewust te zijn van wat je bezit, kun je beter bepalen wat je wilt behouden, wat je kunt doneren of verkopen, en wat je kunt recyclen.

5.      E – Eén voor één.
Een veelgemaakte valkuil is dat je teveel tegelijk wilt opruimen . Het kan best overweldigend zijn om te denken aan het opruimen van je hele huis of een hele kamer in één keer. Begin liever klein. Richt je op één kamer en beter nog op één hoekje van je kamer of één lade of één plank. Door kleine doelen te stellen, één plek per keer, voorkom je dat je het overzicht kwijt raakt, blijf je gemotiveerd, en zie je resultaat van je opruiminspanningen.

6.      F – Flexibiliteit.
Wees flexibel tijdens het opruimen en wees bereid om spullen weg te geven, te recyclen of weg te gooien als je ze niet langer nodig hebt. Het loslaten van overbodige spullen opent de deur naar een opgeruimd huis en een opgeruimd hoofd.

7.      G – Gezelschap.
Maak opruimen leuk en gezellig! Nodig een vriend of familielid uit om je te helpen met opruimen. Samen is niet alleen gezelliger, maar het kan ook enorm motiverend zijn en het werk lichter maken. Geniet van elkaars gezelschap terwijl je samen orde schept in de chaos. Een opgeruimde ruimte en mooie herinneringen gegarandeerd! Je kunt ook een opruimcoach/professional organizer inhuren voor deskundige begeleiding en ondersteuning bij het opruimen, organiseren en structuur aanbrengen in je huis.

8.      H – Herinneringen.
We kennen het allemaal, vastzitten bij het beslissen wat te bewaren en wat niet. Zeker als het gaat om spullen waar een herinnering aan vast zit. Vraag jezelf af of het echt een speciale herinnering is. Verdient het item een speciale plek in je huis? Als dat niet het geval is, is het misschien tijd om er afscheid van te nemen. Maak ruimte voor de herinneringen die er echt toe doen en laat de rest los.

9.      I –Inplannen.
Maak tijd vrij in je agenda om op te ruimen. Het is misschien niet het meest opwindende klusje, maar het moet wel gebeuren. Plan bijvoorbeeld 2 tot 3 uur in om op te ruimen, stop als de tijd om is, en geniet van het resultaat. Een opgeruimde ruimte brengt rust in je leven.

10.   Geen “ja, maar” meer, alleen nog “ja, en”!
De volgende keer dat je jezelf hoort zeggen “ja, maar”, draai het om naar “ja, en”. Dit opent de deur naar nieuwe mogelijkheden, zelfs als het gaat om opruimen.

11.   K -Kasten en laden.
Begin met de plekken waar rommel zich het snelst opstapelt, zoals kasten en laden. Deze plekken kunnen een groot verschil maken als je ze goed aanpakt.

12.   L- Lief voor jezelf zijn.
Het is oké als het opruimen niet in één keer lukt. Neem pauzes en wees trots op de vooruitgang die je boekt, hoe klein ook.

13.   M -Maak ruimte voor Minder!
Minder spullen betekent minder rommel, minder stress, en meer rust. Dus laat los wat je niet meer nodig hebt. Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd. Minder is meer!

14.      N – Niet uitstellen.
Stop met uitstellen, start vandaag nog! Van uitstel komt vaak afstel, dus waarom wachten tot morgen of overmorgen? Begin vandaag nog met opruimen, zelfs als het maar voor een paar minuten is. Hoe langer je wacht, hoe groter de berg lijkt. Je zult versteld staan van wat je kunt bereiken in slechts een paar minuten.

15.      Ontdek de kracht van de 4 O’s bij het opruimen:
Opruimen: Begin met het wegdoen van spullen die je niet meer nodig hebt.
Organiseren: Geef de spullen die je wilt bewaren een vaste plek in huis.
Ordenen: Sorteer, groepeer en bewaar vergelijkbare items bij elkaar.
Onderhouden: Houd regelmatig een opruim rondje.

16.      P – Praktisch Denken.
Bij het opruimen is het handig om praktisch te denken. Vraag jezelf af: heb ik dit item in de afgelopen zes maanden gebruikt? Zo niet, overweeg dan om er afscheid van te nemen. Deze simpele vraag helpt je om alleen díe spullen te bewaren die je echt nodig hebt en ruimte te creëren voor wat echt belangrijk is.

17.      Q – Quality time.
Woon je samen? Maak van het opruimen een gezamenlijke activiteit en maak er quality time van! Samen opruimen kan niet alleen efficiënt zijn, maar ook verrassend leuk. Zet wat muziek op, werk samen en geniet van het resultaat. Samen bereik je meer.

18.      R – (nieuwe) Routine.
Heb je opgeruimd, dan wil je het natuurlijk opgeruimd houden. Hoe? Pak rommel meteen aan zodra je het ziet. Het kan zo simpel zijn als het terugleggen van gebruikte spullen of het opruimen van je bureau aan het einde van de dag. Door deze kleine acties regelmatig te herhalen, creëer je een nieuwe routine die je helpt om je omgeving netjes en georganiseerd te houden.

19.      S – Stap voor Stap Opruimen.
Rome is niet in één dag gebouwd, en jouw huis zal ook niet in één dag opgeruimd zijn. Begin klein en werk stap voor stap. Kies één ruimte of zelfs één lade en werk daar eerst aan. Door het opruimen op te splitsen in kleine stappen, blijft het overzichtelijk en haalbaar. Elke kleine stap brengt je dichter bij een opgeruimde en georganiseerde ruimte.

20.      T- Tijdslimiet bij het Opruimen.
Stel een timer in voor bv 30-60 minuten en ga aan de slag. Een tijdslimiet maakt het opruimen behapbaar en voorkomt dat je overweldigd raakt. Korte, effectieve sessies maken een groot verschil! En vergeet na afloop niet te genieten van het resultaat.

21.      U – Uitproberen en Aanpassen.
Probeer verschillende opruimmethoden uit en kijk wat het beste voor jou werkt. Of het nu gaat om nieuwe opbergsystemen of routines, probeer het en pas aan waar nodig. Wat telt, is dat je een systeem vindt dat jou helpt georganiseerd en opgeruimd te blijven.

22.      V – Vaste Plekken.
Geef al je spullen een vaste plek. Dit maakt opruimen makkelijker en zorgt ervoor dat je altijd weet waar alles is. Zet dingen terug op hun plek na gebruik en geniet van een georganiseerde en opgeruimde ruimte.

23.   W – Weggooien.
Bij het opruimen is het belangrijk om ook dingen weg te gooien die je niet meer gebruikt of nodig hebt. Begin met één ruimte, en gooi alles weg wat kapot, verouderd, over de datum is of nutteloos is. Dit creëert meteen meer ruimte en overzicht.

24.   X-Aantal bewaren.
Houd je ruimte en kasten georganiseerd door een x-aantal in te stellen voor hoeveel je van een bepaald item wilt bewaren. Bijvoorbeeld, beperk jezelf tot 10 boeken per plank of 6 shirts per lade. Dit helpt je om onnodige spullen te vermijden en je ruimte netjes en overzichtelijk te houden.

25.   Yes, You Can!
Opruimen kan soms overweldigend zijn, maar blijf positief en blijf doorgaan. Je kunt het! Zet kleine stappen en werk gestaag door. Je zult je zoveel beter voelen als alles eenmaal opgeruimd is. Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd. Jij hebt de kracht om je ruimte te transformeren.

26.  Z- Zorg voor jezelf.
Vergeet niet om goed voor jezelf te zorgen tijdens het opruimen. Neem pauzes, drink voldoende water en beloon jezelf na afloop met iets leuks. Je hebt het verdiend! Een opgeruimde ruimte én een gelukkig hart, dat is de perfecte combinatie.

Wil jij ook een opgeruimd huis, een overzichtelijke administratie of een stressloze verhuizing?

Zet vandaag nog die eerste stap. Vraag een gratis opruimgesprek aan!

14 + 15 =

Heb je een vraag?